Zupa dyniowa z chorizo i czerwonym pesto
Dotychczas przygotowałam i opublikowałam już tyle przepisów na zupę dyniową (naliczyłam SIEDEM rodzajów ;), że coraz trudniej znaleźć mi coś nowego, co by mnie zaskoczyło, a przy tym w pełni satysfakcjonowało :) Ostatecznie przepis wymyśliłam sama, zainspirowana niczym innym jak zawartością lodówki – i po raz kolejny okazało się, że proste rozwiązania są najlepsze ;)
Zupa wyszła bardzo smaczna, wyrazista i pikantna dzięki chorizo, z delikatną nutą czerwonego pesto. Według mnie, są duże szanse, że posmakuje nawet tym osobom, które nie przepadają za zupą dyniową i uważają to warzywo za zbyt mdłe ;)
ZUPA DYNIOWA Z CHORIZO I CZERWONYM PESTO
(2 porcje)
400g dyni bez skóry, pokrojonej w kostkę,
½ marchewki,
½ cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
500ml bulionu warzywnego,
80g kiełbasy chorizo,
4 łyżeczki czerwonego pesto,
sól i pieprz
Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy będzie gotowa, wyjąć i odłożyć na bok, a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
W garnku zagotować bulion, dodać dynię i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotować 15 minut na niedużym ogniu. Dodać połowę pesto i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę rozlać do miseczek, do każdej porcji nałożyć po 1 łyżeczce pesto i kiełbasę chorizo.
![]() |
Zupa dyniowa z chorizo |
Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z okazji kolejnej, szóstej już edycji Festiwalu Dyni u Bei :) Inne propozycje na dyniowe zupy znajdziecie u Chantel, Dobromiły, Gin, Lejdi, Maggie, Martynosi, Mopsika, Peli, Siankoo, Siaśki i Bartoldzika :)

14 komentarze
Podoba mi się, taka w stylu śródziemnomorskim :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek pesto, bardzo oryginalny :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna i wyglada pięknie;)
OdpowiedzUsuńAle kolor;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie, jak na "dyniową" przystało :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa! Musisz bardzo lubić zupę z dyni - tyle przepisów na nią!:)
OdpowiedzUsuńzgadza się :)
Usuńcudownie podana zupa, ma obłędny kolor:)
OdpowiedzUsuńPieknie podana:)
OdpowiedzUsuńI jak pięknie się prezentuje z tym chorizo na górze, na pewno była pyszna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wolę dynię w innym wydaniu niż zupa, ale Twoja wersja mnie przekonała. Zrobię na pewno tą zupę :)
OdpowiedzUsuńZ chorizo musi być doskonała, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie musze zrobic, bo cos mi sie zdaje, ze mi zasmakuje!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń